Auke van der Goot lijsttrekker OPNL

Platform voor onafhankelijke politiek

De Ledenraad van de Onafhankelijke Politiek Nederland (OPNL) heeft Auke van der Goot gekozen als lijsttrekker voor de Eerste Kamer verkiezingen. Van der Goot is daarmee de beoogde opvolger van de huidige OPNL Senator Ton Raven.
Ton Raven zit momenteel namens OSF in de Eerste Kamer. OPNL is de nieuwe naam voor het platform voor onafhankelijke politiek en zal de naam OSF vervangen.

FNP
Auke van der Goot uit Groningen is door de FNP voorgedragen als kandidaat.
De in Leeuwarden-Huizum geboren Van der Goot werkte als ambtenaar in Fryslân, Den Haag en Brussel, en was beleidsadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De FNP en andere bij OPNL aangesloten partijen in het land haalden bij de Provinciale Statenverkiezingen ruim voldoende stemmen voor een gezamenlijke zetel in de Eerste Kamer. De onafhankelijken zijn sinds 1999 in de Eerste Kamer vertegenwoordigd.

De verkiezingen van de Eerste Kamer vinden dit jaar plaats op dinsdag 30 mei. Sinds de aanpassing van de Grondwet in 1983 wordt de Eerste Kamer één keer in de vier jaar gekozen. Dit gebeurt binnen drie maanden na de verkiezingen voor Provinciale Staten. De nieuwe Eerste Kamer vergadert voor het eerst op dinsdag 13 juni 2023. Een week eerder, op 6 juni 2023, is de laatste vergaderdag van de huidige Kamer. Op die dag vindt ook het afscheid plaats van leden die niet terugkeren in de nieuwe Kamer.

Lijst
De lijstvolgorde van de OPNL voor de Eerste Kamer verkiezingen 2023

  1. Auke van der Goot
  2. Ton Raven
  3. Jeff Leever
  4. Jan-Jaap de Kloet
  5. John van Gorp
  6. Mark Faasse
  7. Wout Janssen

Groot(s)
Bij de gemeenteraadsverkiezingen wist de lokale politiek maar liefst 36% van de stemmen te behalen. Daarmee is de onafhankelijke politiek de grootste politieke stroming in Nederland.

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten wisten de aangesloten partijen in totaal 16 statenzetels te bemachtigen. Het is waarschijnlijk dat een aantal partijen ook gedeputeerden zullen leveren.

OPNL is een platform van onafhankelijke provinciale partijen waarbij de leden hun eigen identiteit behouden. Binnen het platform wordt samengewerkt en leert men van elkaar. Er zijn natuurlijk verschillen tussen de partijen, maar ook veel overeenkomsten.

De provinciale partijen werken op hun beurt samen met de lokale partijen in hun provincie, waarbij de eigen identiteit van de lokale en regionale partijen voorop staat.

OPNL
Het platform van onafhankelijke provinciale partijen bestaat uit de volgende zelfstandige leden;
Lokaal Brabant, Fryske Nasjonale Partij (FNP), Lokaal-Limburg, Groninger Belang, Partij voor Zeeland, Provinciaal Belang Friesland, Sterk Lokaal Drenthe, Sterk Lokaal Flevoland, Onafhankelijke Politiek Zuid-Holland, Onafhankelijke Politiek Noord-Holland, Lokale Partijen Gelderland en U26 gemeenten (Utrecht).